- Kuracie stehná s pečenými zemiakmi
- Špagety s baby špenátom a parmezánom
- Rizoto s kuracím mäsom
- Losos s varenými zemiakmi
- Obilninová zmes
- Zapekané cestoviny = 2 PORCIE
- Domáce poké s arašidovou omáčkou
- Netradičná sviečková = 1 PORCIA
- Plnené kuracie prsia so syrom a olivami
- Francúzske zemiaky na zdravo
- Cuketové rizoto
O1: Kuracie stehná s pečenými zemiakmi
Suroviny:
- Kuracie stehno (surové) 120 g
- Zemiaky v šupke 200 g
- Olivový olej 2 PL
- Štipka soli
- Povolené sušené bylinky podľa chuti (napr. bazalka, rasca, na zemiaky tymián, alebo rozmarín)
- Šalát: ľadový šalát 70 g
Príprava:
Zemiaky dôkladne umyte, nešúpte. 1 PL oleja vymiešajte s bylinkami, ktoré chcete mať na kuracom stehne. Potrite týmto olejom kuracie stehno. V druhej PL oleja rozmiešajte tymián, alebo rozmarín a premiešajte v ňom zemiaky v šupke. Mäso a zemiaky rozmiestnite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 180 stupňoch cca 20-30 minút prikryté alobalom, následne dopečte odkryté ďalších 20 minút. Podávajte so zaváranou cviklou.O2: Špagety s baby špenátom a parmezánom

Suroviny:
- BEZLEPKOVÉ cestoviny ryžové/kukuričné (surové) 40g
- Odkaz na potraviny 1
- Odkaz na potraviny 2
- Odkaz na potraviny 3
- Parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 30 g
- Baby špenát 70 g
- Cherry paradajky 60 g
- Olivový olej 1 PL
- Mandle natural 1 PL
- Tekvicové semienka 1 PL
- BEZLAKTÓZOVÁ mozzarella 40 g
Príprava:
Špenát dôkladne premyte pod tečúcou vodou. Nemusíte ho krájať. Bezlepkové cestoviny (ideálne špagety) uvarte podľa návodu. 1 minútu pred dovarením vložte do vody so špagetami špenátové listy a prikryte pokrievkou. Spolu zlejte od prebytočnej vody. Do hotových, ešte teplých špagiet pridajte nastrúhaný syr a nakrájané paradajky. Orechy a semienka nasucho opražte na panvici cca 2-3 minúty za stáleho miešania. Do cestovín prikvapkajte olej, pridajte nakrájanú bezlaktózovú mozzarellu, posypte nasucho opraženými mandlami a tekvicovými semienkami.O3: Rizoto s kuracím mäsom

Suroviny:
- Kuracie prsia (surové) 150 g
- Olivový olej 2 PL
- Tekvica Hokkaido 50 g
- Parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 20 g
- Ryža natural jasmínová/basmati 100g (Kúpiť ryžu)
- Kukurica zaváraná (dôkladne prepláchnutá) 1 PL
- Šalát: ľadový šalát 70 g
- Bylinky: kurkuma ½ ČL
Príprava:
Na 1 PL oleja osmažte tekvicu, pridajte kurkumu, podlejte vodou a duste domäkka. Kuracie mäso nakrájajte na drobno a orestujte na 1 PL oleja. Orestované mäso pridajte k tekvici. Ryžu prepláchnite pod vodou a uvarte zvlášť. Po uvarení zmiešajte ryžu s mäsovo-tekvicovou zmesou a pridajte kukuricu. Konzumujte posypané parmezánom a so zeleninou.O4: Losos s varenými zemiakmi

Suroviny:
- Losos obyčajný (surový) 150 g
- Zemiaky 150 g
- Petržlenová vňať (na ochutenie zemiakov)
- Olivový olej 1 PL
- BEZLAKTÓZOVÝ jogurt gréckeho typu (napr. Zvolenský) 125 g
- Štipka morskej soli
- Štipka čierneho korenia
- Kôpor čerstvý/alebo sušený ½ ČL
- Citrónová šťava ½ ČL
- Šalát: ľadový šalát/rukola/polníček 70 g
Príprava:
Lososa umyte, osušte, jemne osoľte. Opečte sprudka na oleji z oboch strán, následne podlejte vodou a duste domäkka (trvá to cca 8-10 minút podľa veľkosti mäsa). Zemiaky uvarte vo vode (nesoľte). Môžete k nim po uvarení primiešať nakrájanú petržlenovú vňať a následne trochu osoliť. Dresing: bezlaktózový jogurt vymiešajte s citrónovou šťavou, pridajte štipku morskej soli, nasekaný čerstvý kôpor (alebo sušený) a štipku čierneho korenia. Lososa konzumujte s prílohou, preliaty dresingom a so zeleninou.O5: Obilninová zmes
Suroviny:
- Pohánka/alebo quinoa (surová) 100g
- Olivový olej 1 PL
- Sušené paradajky 2 ks
- Olivy čierne max. 10 ks
- Vajce (uvarené na tvrdo) 1 ks
- Feta syr (je prirodzene bezlaktózový) 40 g
- Bylinky: oregano, koriander, tymián
Príprava:
Pohánku, alebo quinou pripravte podľa návodu. Ak by ste pripravovali quinou, je potrebné ju spariť vriacou vodou a až následne variť. Sušené paradajky nakrájajte na drobné kúsky. Olivy prepláchnite pod vodou. Bezlepkové obilniny zmiešajte s olejom, pridajte sušené paradajky, olivy, bylinky. Vrch posypte nadrobeným feta syrom a konzumujte s vareným vajíčkom.O6: Zapekané cestoviny = 2 PORCIE
Suroviny:
- BEZLEPKOVÉ cestoviny ryžové/kukuričné (surové) 100g
- brokolica mrazená (iba hlavičky, bez stoniek) 75 g
- cuketa 65 g
- mrkva 80 g
- kuracie mäso (surové) 200 g
- olivový olej 2 PL
- paradajky sušené v oleji 2 ks
- BEZLAKTÓZOVÁ kyslá smotana (napr. Rajo) 50 g link
- vajcia 3 ks
- bylinky a morská soľ
- parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 4 PL
Príprava:
Bezlepkové cestoviny uvarte podľa návodu. Uvarte brokolicu (cca 7 min), mrkvu (cca 10 min). Mäso nakrájajte na kúsky a osmažte na oleji. Sušené paradajky a cuketu nakrájajte na kúsky. Uvarenú mrkvu nakrájajte na kúsky, brokolicu rozrežte na menšie ružičky. Všetky suroviny spolu zamiešajte a vložte do zapekacej misy, ktorú ste vymastili olejom (1 PL). Bezlaktózovú smotanu vymiešajte s vajíčkami, pridajte štipku morskej soli, vhodné bylinky (bazalka, rozmarín, koriander). Zmesou zalejte cestoviny. Vrch posypte strúhaným syrom. Pečte pri 200 °C cca 30 minút. Z tohto množstva vyjdú 2 porcie.O7: Domáce poké s arašidovou omáčkou
Suroviny:
- olivový olej 1 PL
- kuracie mäso 150 g
- quinoa 100 g
- mrkva 70 g
- avokádo 50 g
- cvikla predvarená, vakuovaná 70 g link
- sezamové semienka 1 ČL
Arašidová omáčka:
- arašidové maslo 100% 1 PL link
- sójová omáčka BEZLEPKOVÁ – Tamari 1 ČL link
- citrónová/alebo limetková šťava 1 ČL
- voda na zriedenie 1 PL
Príprava:
Mäso nakrájajte na kúsky a osmažte na oleji. Mrkvu pre lepšiu stráviteľnosť krátko povarte (cca 5 min), aby nebola úplne surová, ale zároveň zostala chrumkavá. Následne ju nakrájajte, rovnako nakrájajte aj cviklu a avokádo. Quinou pripravte podľa návodu, najskôr ju však sparte vriacou vodou (prelejte vriacou vodou). Na arašidovú omáčku zmiešajte všetky suroviny do požadovanej konzistencie a chuti. Poké vyskladajte podľa farieb, posypte sezamovými semienkami a konzumujte s arašidovou omáčkou.O8: Netradičná sviečková = 1 PORCIA
Suroviny:
- hovädzia sviečková steak 120 g
- mrkva 1 ks
- petržlen 1 ks
- zeler buľva 50 g
- koreniny: čierne korenie, bobkový list
- olivový olej 1 PL
- horčica plnotučná ½ ČL
- BEZLAKTÓZOVÁ smotana na varenie 10% (Rajo) 50 ml
- citrónová šťava ½ ČL
- BEZLEPKOVÉ cestoviny ryžové/kukuričné (surové) 40 g
Príprava:
Cestoviny uvarte podľa návodu (namiesto cestovín môžete použiť aj bezlepkovú obilninu – pohánku, quinou 100 g). Zeler, mrkvu, petržlen nakrájajte na drobno. Na olivovom oleji opražte koreňovú zeleninu, pridajte koreniny a krátko osmažte. Potom pridajte mäso. Nechajte mäso krátko opražiť, zalejte vriacou vodou a z dôvodu časovej efektívnosti uvarte mäso so zeleninou v tlakovom hrnci (inak varte cca 45 minút do zmäknutia mäsa). Po uvarení mäso vyberte a pripravte omáčku z vývaru: uvarenú zeleninu rozmixujte do hladka, primiešajte horčicu a v prípade potreby upravte hustotu vriacou vodou. Na záver primiešajte smotanu na varenie a nechajte celé prejsť varom 15 minút. Pred servírovaním dochuťte citrónovou šťavou, prípadne koreninami. Konzumujte s cestovinami (bezlepkovou obilninou).O9: Plnené kuracie prsia so syrom a olivami
Suroviny:
- kuracie prsia 100 g
- olivový olej 2 PL
- cheddar/alebo ediam 30% (prirodzene bezlaktózové) 40 g
- olivy 15 g
- ryža natural jasmínová/basmati/ 80 g
- šalát: ľadový šalát 70 g
Príprava:
Kuracie prsia rozkrojte na polovicu a jemne rozklepte. Na mäso dajte do vnútra kúsky syra a olivy. Prikryte druhou polovicou mäsa a spojte špáradlami. Na panvici rozohrejte olivový olej, na ktorom z oboch strán opražte naplnené mäso do ružova. Ryžu uvarte do mäkka. Konzumujte s ľadovým šalátom.O10: Francúzske zemiaky na zdravo

Francúzske zemiaky na zdravo a bonus omeleta so špenátom a fetou
Suroviny:
- zemiaky surové 100 g
- kuracie prsia 80 g
- olivový olej 1 PL
- parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 20 g
- paradajka 1 ks
- vajce 1 ks
- BEZLAKTÓZOVÁ kyslá smotana (napr. Rajo) 50 g
- listový šalát mix (rukola, polníček, ľadový šalát) 70 g
Príprava:
Zemiaky uvarte v šupke, následne ošúpte a nakrájajte na plátky. Paradajku nakrájajte na drobné kúsky. Kuracie mäso nakrájajte a krátko osmažte na olivovom oleji. Syr nastrúhajte. Vajíčko rozšľahajte v smotane. Do jánskej misy navrstvite striedavo: plátky zemiakov, mäso, paradajka – zemiaky, mäso, paradajka, finálne celé zalejte vajíčkovo – smotanovou zmesou. Vrch posypte nastrúhaným syrom a zapečte cca 20 minút. Konzumujte s listovým šalátom.O11: Cuketové rizoto
Suroviny:
- ryža natural jasmínová/basmati/ 100 g
- parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 40 g
- cuketa 65 g
- tekvicové semienka NATURAL 1 PL
- bylinky na ochutenie (oregano, bazalka, tymián)