Obedy

18. marca 2025
  1. Kuracie stehná s pečenými zemiakmi
  2. Špagety s baby špenátom a parmezánom
  3. Rizoto s kuracím mäsom
  4. Losos s varenými zemiakmi
  5. Obilninová zmes
  6. Zapekané cestoviny = 2 PORCIE
  7. Domáce poké s arašidovou omáčkou
  8. Netradičná sviečková = 1 PORCIA
  9. Plnené kuracie prsia so syrom a olivami
  10. Francúzske zemiaky na zdravo
  11. Cuketové rizoto
Pozrite si aj raňajky alebo večere.

O1: Kuracie stehná s pečenými zemiakmi

Suroviny:

  • Kuracie stehno (surové) 120 g
  • Zemiaky v šupke 200 g
  • Olivový olej 2 PL
  • Štipka soli
  • Povolené sušené bylinky podľa chuti (napr. bazalka, rasca, na zemiaky tymián, alebo rozmarín)
  • Šalát: ľadový šalát 70 g

Príprava:

Zemiaky dôkladne umyte, nešúpte. 1 PL oleja vymiešajte s bylinkami, ktoré chcete mať na kuracom stehne. Potrite týmto olejom kuracie stehno. V druhej PL oleja rozmiešajte tymián, alebo rozmarín a premiešajte v ňom zemiaky v šupke. Mäso a zemiaky rozmiestnite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 180 stupňoch cca 20-30 minút prikryté alobalom, následne dopečte odkryté ďalších 20 minút. Podávajte so zaváranou cviklou.

O2: Špagety s baby špenátom a parmezánom

Suroviny:

  • BEZLEPKOVÉ cestoviny ryžové/kukuričné (surové) 40g
  • Odkaz na potraviny 1
  • Odkaz na potraviny 2
  • Odkaz na potraviny 3
  • Parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 30 g
  • Baby špenát 70 g
  • Cherry paradajky 60 g
  • Olivový olej 1 PL
  • Mandle natural 1 PL
  • Tekvicové semienka 1 PL
  • BEZLAKTÓZOVÁ mozzarella 40 g

Príprava:

Špenát dôkladne premyte pod tečúcou vodou. Nemusíte ho krájať. Bezlepkové cestoviny (ideálne špagety) uvarte podľa návodu. 1 minútu pred dovarením vložte do vody so špagetami špenátové listy a prikryte pokrievkou. Spolu zlejte od prebytočnej vody. Do hotových, ešte teplých špagiet pridajte nastrúhaný syr a nakrájané paradajky. Orechy a semienka nasucho opražte na panvici cca 2-3 minúty za stáleho miešania. Do cestovín prikvapkajte olej, pridajte nakrájanú bezlaktózovú mozzarellu, posypte nasucho opraženými mandlami a tekvicovými semienkami.

O3: Rizoto s kuracím mäsom

Suroviny:

  • Kuracie prsia (surové) 150 g
  • Olivový olej 2 PL
  • Tekvica Hokkaido 50 g
  • Parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 20 g
  • Ryža natural jasmínová/basmati 100g (Kúpiť ryžu)
  • Kukurica zaváraná (dôkladne prepláchnutá) 1 PL
  • Šalát: ľadový šalát 70 g
  • Bylinky: kurkuma ½ ČL

Príprava:

Na 1 PL oleja osmažte tekvicu, pridajte kurkumu, podlejte vodou a duste domäkka. Kuracie mäso nakrájajte na drobno a orestujte na 1 PL oleja. Orestované mäso pridajte k tekvici. Ryžu prepláchnite pod vodou a uvarte zvlášť. Po uvarení zmiešajte ryžu s mäsovo-tekvicovou zmesou a pridajte kukuricu. Konzumujte posypané parmezánom a so zeleninou.

O4: Losos s varenými zemiakmi

Suroviny:

  • Losos obyčajný (surový) 150 g
  • Zemiaky 150 g
  • Petržlenová vňať (na ochutenie zemiakov)
  • Olivový olej 1 PL
  • BEZLAKTÓZOVÝ jogurt gréckeho typu (napr. Zvolenský) 125 g
  • Štipka morskej soli
  • Štipka čierneho korenia
  • Kôpor čerstvý/alebo sušený ½ ČL
  • Citrónová šťava ½ ČL
  • Šalát: ľadový šalát/rukola/polníček 70 g

Príprava:

Lososa umyte, osušte, jemne osoľte. Opečte sprudka na oleji z oboch strán, následne podlejte vodou a duste domäkka (trvá to cca 8-10 minút podľa veľkosti mäsa). Zemiaky uvarte vo vode (nesoľte). Môžete k nim po uvarení primiešať nakrájanú petržlenovú vňať a následne trochu osoliť. Dresing: bezlaktózový jogurt vymiešajte s citrónovou šťavou, pridajte štipku morskej soli, nasekaný čerstvý kôpor (alebo sušený) a štipku čierneho korenia. Lososa konzumujte s prílohou, preliaty dresingom a so zeleninou.

O5: Obilninová zmes

Suroviny:

  • Pohánka/alebo quinoa (surová) 100g
  • Olivový olej 1 PL
  • Sušené paradajky 2 ks
  • Olivy čierne max. 10 ks
  • Vajce (uvarené na tvrdo) 1 ks
  • Feta syr (je prirodzene bezlaktózový) 40 g
  • Bylinky: oregano, koriander, tymián

Príprava:

Pohánku, alebo quinou pripravte podľa návodu. Ak by ste pripravovali quinou, je potrebné ju spariť vriacou vodou a až následne variť. Sušené paradajky nakrájajte na drobné kúsky. Olivy prepláchnite pod vodou. Bezlepkové obilniny zmiešajte s olejom, pridajte sušené paradajky, olivy, bylinky. Vrch posypte nadrobeným feta syrom a konzumujte s vareným vajíčkom.

O6: Zapekané cestoviny = 2 PORCIE

Suroviny:

  • BEZLEPKOVÉ cestoviny ryžové/kukuričné (surové) 100g
  • brokolica mrazená (iba hlavičky, bez stoniek) 75 g
  • cuketa 65 g
  • mrkva 80 g
  • kuracie mäso (surové) 200 g
  • olivový olej 2 PL
  • paradajky sušené v oleji 2 ks
  • BEZLAKTÓZOVÁ kyslá smotana (napr. Rajo) 50 g link
  • vajcia 3 ks
  • bylinky a morská soľ
  • parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 4 PL

Príprava:

Bezlepkové cestoviny uvarte podľa návodu. Uvarte brokolicu (cca 7 min), mrkvu (cca 10 min). Mäso nakrájajte na kúsky a osmažte na oleji. Sušené paradajky a cuketu nakrájajte na kúsky. Uvarenú mrkvu nakrájajte na kúsky, brokolicu rozrežte na menšie ružičky. Všetky suroviny spolu zamiešajte a vložte do zapekacej misy, ktorú ste vymastili olejom (1 PL). Bezlaktózovú smotanu vymiešajte s vajíčkami, pridajte štipku morskej soli, vhodné bylinky (bazalka, rozmarín, koriander). Zmesou zalejte cestoviny. Vrch posypte strúhaným syrom. Pečte pri 200 °C cca 30 minút. Z tohto množstva vyjdú 2 porcie.

O7: Domáce poké s arašidovou omáčkou

Suroviny:

  • olivový olej 1 PL
  • kuracie mäso 150 g
  • quinoa 100 g
  • mrkva 70 g
  • avokádo 50 g
  • cvikla predvarená, vakuovaná 70 g link
  • sezamové semienka 1 ČL

Arašidová omáčka:

  • arašidové maslo 100% 1 PL link
  • sójová omáčka BEZLEPKOVÁ – Tamari 1 ČL link
  • citrónová/alebo limetková šťava 1 ČL
  • voda na zriedenie 1 PL

Príprava:

Mäso nakrájajte na kúsky a osmažte na oleji. Mrkvu pre lepšiu stráviteľnosť krátko povarte (cca 5 min), aby nebola úplne surová, ale zároveň zostala chrumkavá. Následne ju nakrájajte, rovnako nakrájajte aj cviklu a avokádo. Quinou pripravte podľa návodu, najskôr ju však sparte vriacou vodou (prelejte vriacou vodou). Na arašidovú omáčku zmiešajte všetky suroviny do požadovanej konzistencie a chuti. Poké vyskladajte podľa farieb, posypte sezamovými semienkami a konzumujte s arašidovou omáčkou.

O8: Netradičná sviečková = 1 PORCIA

Suroviny:

  • hovädzia sviečková steak 120 g
  • mrkva 1 ks
  • petržlen 1 ks
  • zeler buľva 50 g
  • koreniny: čierne korenie, bobkový list
  • olivový olej 1 PL
  • horčica plnotučná ½ ČL
  • BEZLAKTÓZOVÁ smotana na varenie 10% (Rajo) 50 ml
  • citrónová šťava ½ ČL
  • BEZLEPKOVÉ cestoviny ryžové/kukuričné (surové) 40 g

Príprava:

Cestoviny uvarte podľa návodu (namiesto cestovín môžete použiť aj bezlepkovú obilninu – pohánku, quinou 100 g). Zeler, mrkvu, petržlen nakrájajte na drobno. Na olivovom oleji opražte koreňovú zeleninu, pridajte koreniny a krátko osmažte. Potom pridajte mäso. Nechajte mäso krátko opražiť, zalejte vriacou vodou a z dôvodu časovej efektívnosti uvarte mäso so zeleninou v tlakovom hrnci (inak varte cca 45 minút do zmäknutia mäsa). Po uvarení mäso vyberte a pripravte omáčku z vývaru: uvarenú zeleninu rozmixujte do hladka, primiešajte horčicu a v prípade potreby upravte hustotu vriacou vodou. Na záver primiešajte smotanu na varenie a nechajte celé prejsť varom 15 minút. Pred servírovaním dochuťte citrónovou šťavou, prípadne koreninami. Konzumujte s cestovinami (bezlepkovou obilninou).

O9: Plnené kuracie prsia so syrom a olivami

Suroviny:

  • kuracie prsia 100 g
  • olivový olej 2 PL
  • cheddar/alebo ediam 30% (prirodzene bezlaktózové) 40 g
  • olivy 15 g
  • ryža natural jasmínová/basmati/ 80 g
  • šalát: ľadový šalát 70 g

Príprava:

Kuracie prsia rozkrojte na polovicu a jemne rozklepte. Na mäso dajte do vnútra kúsky syra a olivy. Prikryte druhou polovicou mäsa a spojte špáradlami. Na panvici rozohrejte olivový olej, na ktorom z oboch strán opražte naplnené mäso do ružova. Ryžu uvarte do mäkka. Konzumujte s ľadovým šalátom.

O10: Francúzske zemiaky na zdravo

Francúzske zemiaky na zdravo a bonus omeleta so špenátom a fetou

Suroviny:

  • zemiaky surové 100 g
  • kuracie prsia 80 g
  • olivový olej 1 PL
  • parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 20 g
  • paradajka 1 ks
  • vajce 1 ks
  • BEZLAKTÓZOVÁ kyslá smotana (napr. Rajo) 50 g
  • listový šalát mix (rukola, polníček, ľadový šalát) 70 g

Príprava:

Zemiaky uvarte v šupke, následne ošúpte a nakrájajte na plátky. Paradajku nakrájajte na drobné kúsky. Kuracie mäso nakrájajte a krátko osmažte na olivovom oleji. Syr nastrúhajte. Vajíčko rozšľahajte v smotane. Do jánskej misy navrstvite striedavo: plátky zemiakov, mäso, paradajka – zemiaky, mäso, paradajka, finálne celé zalejte vajíčkovo – smotanovou zmesou. Vrch posypte nastrúhaným syrom a zapečte cca 20 minút. Konzumujte s listovým šalátom.

O11: Cuketové rizoto

Suroviny:

  • ryža natural jasmínová/basmati/ 100 g
  • parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 40 g
  • cuketa 65 g
  • tekvicové semienka NATURAL 1 PL
  • bylinky na ochutenie (oregano, bazalka, tymián)

Príprava:

Ryžu uvarte do mäkka, cuketu nastrúhajte. Do horúcej ryže primiešajte parmezán a vyžmýkanú cuketu od prebytočnej tekutiny. Dôkladne premiešajte, ochuťte a pred konzumáciou posypte nasucho opraženými tekvicovými semienkami.

Pridaj komentár